Få styr på hår-teknikkerne

Få styr på hår-teknikkerne

FUT, FUE, HDI, Sapphire, Robotic, stamceller…og sådan kan vi blive ved. Betegnelserne for teknikker til hårtransplantation er mange. Det kan være meget forvirrende for dig, der vil finde den bedst mulige metode til at få nyt hår. Nedenfor forklarer vi om metoderne, så du bedre kan finde rundt i begreberne og vælge den hårtransplanation, der er rigtig for dig.

Selvom internettet flyder over med tekniske betegnelser for hårtransplantationer, er det heldigvis ikke indviklet, når det kommer til stykket. For selvom hårtransplantationsteknikkerne har taget kæmpe kvalitetsskridt fremad i de seneste år, så er de grundlæggende teknikker stadig de samme. Hårstrips eller transplantationer af de enkelte grafts.  FUT- eller FUE-metoderne med andre ord. Her kommer et overblik for dig, der skal orientere dig i hårtransplantationsteknikkerne for første gang.

De grundlæggende teknikker: FUT og FUE

I dag er der to grundlæggende teknikker på markedet. FUT (Follicular Unit Transplant)  og FUE ( Follicular Unit Extraction) I 2017 overhalede FUE-metoden FUT-behandlingen som den mest anvendte metode i verden.  Lad os tage dem hver for sig.

FUT-metoden

FUT-metoden var den foretrukne måde at transplantere hår på indtil 2017. Metoden går firkantet sagt ud på at udtage ”strips” med hår fra patientens nakke med en skalpel og transplantere hårene frem til de bare områder. Metoden blev udviklet af den amerikanske læge Norman Orentreich i 1959 og senere forfinet i 1980’erne af den brazilianske læge Carlos Oscar Uebel. Metoden gør det hurtigt at transplantere hår, men metoden indbærer brug af skalpel til at fjerne strippen fra baghovedet. Såret skal så efterfølgende syes og giver et lineært ar i nakken. Metoden kræver længere restitution end FUE-metoden, fordi den er mere invasiv: Lægen kommer længere ned i huden med FUT-metoden. Det kan resultere i efterfølgende smerter, og man risikerer at skade de yderligt liggende nerver i huden. FUT-metoden bliver stadig praktiseret på mange klinikker.

FUE-metoden

FUE-metoden blev opfundet i 1990’erne af de australske læger Angela Channing og Ray Woods. De oplevede at mange patienter fik ondt efter at have fået en transplantation med den gamle FUT-metode. De udviklede derefter en metode til at udtage de enkelte hårsække med meget tynde nåle. Metoden giver en større overlevelsesrate for det transplanterede hår. Fordi metoden er minimalt invasiv,  betyder en hårtransplantation med FUE teknikken kortere restitutionstid for patienten efter behandlingen. Metoden giver ikke synlige ar og kræver heller ikke sting i baghovedet på patienterne. Metoden er blevet yderligere forbedret og er i dag ”The Golden Standard” indenfor hårtransplantation. På vores klinik i Istanbul anvender vores dygtige læger netop FUE-metoden til at give dig håret tilbage. Samtidig giver FUE-metoden lægerne mulighed for at give dig et perfekt udseende, naturligt hår. Udfordringen med FUE-metoden er, at den tager tid. Da lægen tager de enkelte hårsække hver for sig, tager en behandling ofte mellem 6 og 9 timer.

DHI

DHI (Direct Hair Implant) er en videreudvikling af FUE-teknikken.  Den almindelige fremgangsmåde med FUE-teknikken er, at lægen først udtager de enkelte grafts, dernæst åbner han eller hun ”kanaler” – små lommer – i de bare områder på hovedet, og til sidst sætter lægen hårene ned i lommerne. Med DHI-metoden bruger lægen en særlig ”DHI Pen”til at udtage hårene, og han bruger instrumentet til at lave plads til det nye hår i de bare områder, mens håret stadig sidder i pennen. Med DHI springer lægen altså sekvensen med at lave ”kanaler” over.  DHI er altså lidt mindre tidskrævende end FUE. I FUE-metoden bliver de enkelte hårsække lagt i en nærende væske, der blandt andet beskytter hårene mod udtørring. Med HDI- metoden kan hårene risikere mekaniske skader, fordi man skal være ekstremt forsigtig med høsten af de enkelte hårstrå.  Det er her, hvor lægernes erfaring og faglige dygtighed virkelig kommer til udtryk.

DHI og FUE er så ens, så det er svært entydigt at vurdere, hvilken teknik er bedst. Det kommer an på din hårsituation. På vores klinik i Istanbul laver lægerne også DHI-behandlinger. Særligt når du ønsker IKKE at få barberet dit eksisterende hår ned. Det vil typisk være en fordel, hvis du ikke skal have flyttet særlig mange grafts. Under alle omstændigheder skal du dog barberes i donorområdet i nakken.

Sapphire FUE

Sapphire FUE er identisk med en FUE-hårtransplantion med den forskel, at bladet på lægens instrument er lavet af safir. Det har et v-formet ende i modsætning til et stålblad, som ellers er det almindelige instrument. Fortalerne for safirmetoden fremhæver, at det v-formede blad er mere præcist, når lægen skal lave ”lommer” til de nye hårsække og dermed risikerer han eller hun ikke at irritere eller skade nærliggende hårsække i processen. Kritikerne fremhæver til gengæld, at safirbladet er ufleksibelt. Der er forskel på menneskers hud, og stålbladene kommer i forskellige dybder. Derfor mener vi fra Billig Hårtransplantation, at stålbladet stadig er at foretrække. Men igen. Forskellen i resultaterne med almindelige FUE eller Sapphire FUE er svær at få øje på.

Robotteknologi til hårtransplantation

I 2011 godkendte de amerikanske sundhedsmyndigheder virksomheden Artas´ robot til hårtransplantationer. Robotten hedder den mundrette navn Artas Robotics System og anvender også FUE-metoden.  Efter at lægen har bedøvet patientens hovedbund går robotten i gang med at analysere patientens donorområde og opbygger et virtuelt kort over området, som den efterfølgende anvender, når den høster donorhårene. Robotten kan angiveligt høste op til 1000 grafts i timen, hvilket naturligvis er væsentligt hurtigere end en læge, der arbejder manuelt.  Robotten kan også lave ”lommerne” i modtageområdet, hvor de nye hår skal placeres. Men lægen skal manuelt placere hårene i lommerne. Eksperter vurderer, at teknologien lige nu kun giver erfarne læger mindre fordele. Hertil kommer priserne for robotassisteret hårtransplantation, som løber fra 47.000 kr. til 123.000.  Hos Billig Hårtransplantation vurderer vi, at teknologen endnu ikke giver tilstrækkelig store fordele. Hertil er vores læger for dygtige og for erfarne.

Stamceller er fremtiden (men hvornår?)

Hos Billig Hårtransplantation vover vi det ene øje og vil påstå, at stamceller om nogle år bliver ”det nye sort” indenfor nyt hår på bare områder. Kort sagt handler stamcelleforskningen på dette område om at udtage materiale fra hårsækkene på patientens hoved, der indeholder stamceller. Der er evidens for, at forskellige dele af hårsækken indeholder celler, som kan stimulere hårvækst. Stamcellerne er så skilt fra det andet materiale i en centrifuge. Herefter mangedobler laboratoriet antallet af (de mest velegnede) stamceller, som til sidst bliver injiceret tilbage patientens bare områder på hovedet. Teknikken er ikke helt ny. Italienske forskere fra Roms Universitet lykkes allerede i 2017 med at påvise stamcellers positive indvirkning på Androgen Alopeci. universitet gennemførte et studie på 11 patienter fra 38-61 år med varierende grader af hårtab. Efter 23 uger lykkedes det forskerne at øge tætheden i forsøgspersonernes hår med 29% ved at bruge stamcelleterapi. Studiet er selvfølgelig alt for lille til at kunne konkludere med sikkerhed, at stamceller er løsningen på mænds hårtab. Flere virksomheder har gang i en række lovende kliniske test. Faktisk kan du allerede i dag i USA få stamcelle terapi hos forskellige klinikker. Men vent til det egentlige gennembrud på området kommer, før du bruger dine penge på stamceller.

Optimisterne siger, at der vil gå 2 år, før evidensbaseret behandling er tilgængelig. Pessimisterne regner med fem år fra nu. Vi ved heller ikke, hvad det kommer til at koste.  Indtil da er den sikreste måde at få håret tilbage en hårtransplantation på vores klinik i Tyrkiet.

Trustpilot
Jeg ønsker at høre mere

Kontakt os i dag og lad os tage en uforpligtende snak om din hårsituation. Vi fortæller om mulighederne, behandlingen og besvarer dine spørgsmål. I fællesskab finder vi ud af, hvad der er bedst for dig.

Vælg dit stadie og lad os tage en snak om dine muligheder

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Online Konsultation - Billig Hårtransplantation
Online
Konsultation
Trustpilot Billig Hårtransplantation
Trustpilot
Ratings