Hårtransplantation

Hårtransplantation – Alt den vigtigste viden

Vil du være helt sikker på at få dit hår tilbage på hovedet? Så er der ingen vej udenom en hårtransplantation. Men bare rolig. En hårtransplantation er et meget ufarligt indgreb, som sikrer du nyt hår og mere selvtillid.

Et spansk Gallupstudie af mænd mellem 18-45 år viste eksempelvis, at 70% af mændene mener, at deres hår er en væsentlig del af deres image, og 62% af deltagerne mener, at hårtab kan påvirke deres selvtillid. Sådan har du det måske også. Og så er det måske tid at overveje at få foretaget en hårtransplantation.

Hårtransplantation i udlandet

Hvad er en hårtransplantation?

Hvad er en hårtransplantation?Vi mænd bliver i stadig højere grad opmærksomme på vores udseende. I dag er det helt accepteret at vi går op i vores udseende. Her spiller vores hår en vigtig rolle. Et smukt naturligt hår er vigtigt for vores selvtillid og vores selvopfattelse, og selvom de fleste af os mister hår i løbet af livet, behøver vi ikke at acceptere det. En hårtransplantation er en sikker og effektiv måde at genskabe dit hår.

Hårsækkene flyttes fra ”safezones” til de tynde områder

En hårtransplantation er firkantet sagt et minimalt invasivt indgreb, hvor en læge eller en anden sundhedsfaglig ekspert flytter hår fra dine såkaldte ”safe zones” og frem i din hårlinje, på din ”måne” eller der, hvor du har tabt hår. ”Safe zones” er de områder på hovedet, hvor hårsækkene ikke er påvirkelige overfor Androgen Alopeci (også kaldet arveligt hårtab). Disse hårsække bliver ved med at vokse. Også når de bliver ”omplantet” til de tynde steder på topppen.

Produkter mod hårtab virker ikke på alle

Hårtransplantationen foregår ved, at lægen først udtager det nødvendige antal hårsække og dernæst placerer dem i de tynde områder. En hårtransplantation er i dag den mest sikre måde at genetablere håret på. Vi kan i dag tilbyde medicinske kure til at stoppe hårtab eller ligefrem få nyt hår til at gro frem. Men kurene virker ikke nødvendigvis på alle patienter, og samtidig skal du blive ved med at tage medicinen resten af livet for at bevare håret. En hårtransplantation giver dig derimod et sundt naturligt hår, som vil blive ved med at vokse resten af din levetid.

Hvornår er det bedst at få en hårtransplantation

Hvornår er det bedst at få en hårtransplantationFolk i alle aldre ønsker sig en hårtransplantation. Men hvornår det er bedst at få foretaget en hårtransplantation er meget individuelt og afhænger af, om du er disponeret for at tabe dit hår eller ej. Generelt er det dog vigtigt, at du ikke er i gang med at tabe hår, når du vælger en hårtransplantation.

Mange unge og yngre mænd er kede af høje tindinger og begyndende måne og ønsker sig brændende en hårtransplantation. Det transplanterede hår bliver siddende, men er du i gang med at tabe hår, kan det være, at du taber dit ikke-transplanterede hår.

Og så får du måske brug for en ekstra behandling efter nogle år. Du taber hår i perioder, og er du i gang med at tabe meget hår, er det en god idé at vente nogle måneder, før du får foretaget en hårtransplantation. Der er dog også mange, der løbende får transplanteret hår, hvis man får udført den første i en tidlig alder.

Hvordan foregår en hårtransplantation?

En hårtransplantation er en meget enkel og skånsom operation og tager mellem 6-8 timer. I alle tilfælde starter man med en forkonsultation, hvor du sammen med lægen vurderer hvor din nye hårlinje skal gå og hvor mange grafts det er nødvendigt at flytte for at få det ønskede resultat.

Lige eller buet hårlinje?

Hårtransplantation hårlinjeDin nye hårlinje skal helst se naturlig ud. Det kan være, at du har forelsket dig i skuespilleren Jamie Foxx’s lige hårlinje og synes, at du skal se sådan ud. Men husk at lige hårlinjer stiller miget store krav til at antallet af grafts, som lægen kan høste fra dine nakkehår.

Og samtidig vil en buet hårlinje som regel se mest naturlig ud.  Placeringen af hårlinjen skal også se naturlig ud. En god tommelfingerregel er, at du stiler dig foran spejlet og rynker panden. Hårlinjen bør som regel gå lige over den øverste rynke for at se naturlig ud.

Behandlingen

Efter at du og lægen er blevet enige om, hvor din hårlinje skal gå, bliver du taget med ind i selve operationslokalet. Her bliver du lokalbedøvet i hovedbunden, så du ikke mærker selve indgrebet. Mange oplever faktisk, at tiden flyver afsted under en behandling.
Hvordan foregår en hårtransplantation?
Den første halvdel af dagen arbejder lægerne (der er som regel to om en patient) med at tage hårsække fra donorområderne i nakke eller siderne på hovedet. Behandlet bliver så afbrudt af en frokostpause, hvor du får lidt forfriskninger.

Den anden halvdel af dagen går med at sætte donorhårene ned i hovedbunden, der hvor du mangler hår. Som afslutning på operationen bliver hovedbunden renset, så du undgår eventuelle infektioner.

Hvem skal lave din hårtransplantation?

Når du har besluttet dig for en hårtransplantation, skal du i gang med den vigtige research. For selvom en hårtransplantation er et minimalt invasivt indgreb, så er det stadig en operation. Og det handler om dit udseende. Det er noget, de fleste af os går ret højt op i. Derfor er det vigtigt at bruge tid på at inde den rigtige klinik. Du skal som udgangspunkt overveje to forhold:

 • Kvaliteten på hårtransplantation
 • Prisen på hårtransplantation

Vi skriver med vilje kvalitet før pris. Fordi til syvende og sidst er det resultatet, som har størst betydning. Det er rigtigt dumt at spare på prisen for så at komme til at se underlig og ”kunstig” ud på toppen af hovedet. Selvom mange (også os) siger, at en hårtransplantation er et simpelt indgreb, så betyder operatørens evner og erfaring virkelig meget.

Det er vigtigt for dig at finde en klinik med læger og sundhedspersonale, som har udført behandlingen i mange år og som holder sig ajour med udviklingen på området. Det er nemt at skrive, for hvordan skal du komme i gang med din research. Her kommer lidt gode råd.

Anbefalinger og hårtransplantation erfaringer

Det siger sig selv, at personlige anbefalinger må ligge højt – hvis ikke højest – på din liste, når du går i gang med researchen. Har du venner og bekendte, der har fået foretaget en hårtransplantation, er det en fantastisk kilde til information. Det næstbedste er, hvis klinikkens hjemmeside har gode cases. Og særligt godt er det, hvis klinikken kan sætte dig i forbindelse med (danske) kunder, som har fået foretaget en hårtransplantation. Her får du en masse god viden, som du kan bruge til at beslutte dig.Før og efter en hårtransplantation

Trustpilot

Her kan du selvsagt også læse anbefalinger af læger og klinikker. Du skal imidlertid huske, at en del af anbefalingerne (og kritikken) kan være falske og skrevet af mennesker, som måske slet ikke har fået foretaget en behandling.

Lægernes nationalitet

Det lyder lidt mærkeligt, men danske læger laver meget få hårtransplantationer. Mange af de danske klinikker inviterer også læger fra f.eks. Grækenland og Tyrkiet op til Danmark for at lave operationerne på danske patienter. Udenlandske læger som f.eks. de tyrkiske har som tommelfingerregel langt mere erfaring i denne type behandlinger.

I Danmark foretager lægerne få hundrede behandlinger om året, mens at læger i f.eks. Tyrkiet gennemfører over 60.000 operationer om året. Sydlandske mænd har en meget længere tradition for at gå op i deres hår end skandinaviske mænd. Derfor har tyrkiske læger – og andre læger sydpå – langt større erfaring end deres danske kolleger. Det skal du have med i dine overvejelser, når du skal vælge klinik.

Behandlingsformer: FUT-, DHI eller FUE hårtransplantation

Som er de to mest anvendte teknikker til hårtransplantation FUT- og FUE metoden. Der er en række betydelige fordele ved FUE-metoden. FUE-metoden efterlader ikke lange lineære ar som FUT metoden. Arrene fra FUE-metoden er så små, at de praktisk talt er usynlige.

En anden væsentlig årsag til at vælge FUE-metoden er, at restitutionstiden efter behandlingen er væsentlig kortere, så du kommer hurtigere tilbage på arbejde og tilbage til din træning.

FUE-sapphire

FUE sapphire er det samme som en FUE-behandling med den forskel, at lægen bruger et blad på sit instrument, som er lavet af safir i stedet for stål til at lave ”lommerne”, hvor de nye hår skal sidde i de bare områder. Safirbladet er V-formet og fortalerne for Sapphire FUE mener, at instrumentet er mere præcist og mere nænsomt overfor nærliggende hårsække end stålbladet.

Hos Billig Hårtransplantation har vi testet begge blade, og vi holder fortsat fast i ståbladet. Menneskers hud er nemlig forskellig, og med ståbladene får vi mere fleksibilitet og kan komme i forskellige dybder. Det kan man ikke med Sapphire-FUE. Men det er i virkeligheden en ”religionssnak”. Forskellene på resultaterne er svære at få øje på.

Hårtransplantation med DHI

DHI (Direct Hair Implant) er for dig, der ikke ønsker at få alt håret barberet ned før hårtransplantationen Med DHI-teknikken kan lægen springe et af skridtene i behandlingen over. Med en særlig DHI-pen kan lægen springe over sekvensen med at lave lommer til de nye hår i modtage området. Med DHI-pennen kan han eller hun udtage hårsækken og bruge pennen til at straks at lave en lomme til hårsækken i modtageområdet.

Hårtransplantation med DHIDHI-behandlingen er altså lidt mindre tidskrævende en traditionel FUE-behandling.Men lægen skal være dygtig og erfaren for at undgå mekaniske skader på hårene. Vi laver både traditionel FUE-behandling og DHI-behandling på vores klinik. Hvad der vil være bedst for dig, kommer han på dit hår.

Du bliver kun barberet i dit donorområde i nakken ved en DHI-behandling. Det kan være en fordel at få en DHI-behandling, særligt hvis du ikke skal have flyttet særlig mange grafts. Men det kommer an på en konsultation.

Hårtransplantationer og Christiano Ronaldo, Wayne Rooney, Gordon Ramsay m.fl.

Idag er en hårtransplantation ikke længere forbundet med tabuer. At få genskabt dit hår er et fuldstændigt acceptabelt og anerkendt skønhedsindgreb. En lang række kendte mennesker har fået flyttet hårsække for at bevare deres udseende og styrke selvtilliden. Den engelske landsholdsspiller Wayne Rooney er en af de mest kendte offentlige personer, som har fået foretaget en hårtransplantation (med et rigtig godt resultat).

Hårtransplantationer og Christiano Ronaldo, Wayne Rooney, Gordon RamsayVerdens  bedste foldboldspiller, portugisiske Christiano Ronaldo, er gået skridtet videre og har etableret sine egne hårtransplantationsklinikker i Portugal og Spanien.

Det portugisiske fodbold og (hår)modeikon har offentlig udtalt, at han var parat til at få en transplantation selv, hvis han en dag skulle have behovet. Kendiskokken Gordon Ramsey er en anden kendt person, som skulle have fået en transplantation.

Ligesom tennisspilleren Rafael Nadal ifølge den britiske avis Daily Mirror skulle have fået 4500 grafts flyttet til tynde områder på sit hoved. Men hverken Gordon Ramsay eller Nadal har villet kommentere på deres eventuelle transplantationer.

Gør en hårtransplantation ondt?

Nej, en hårtransplantation gør ikke ondt. Du bliver lokalbedøvet i i hovedbunden inden behandlingen. Det kan føles lidt ubehageligt for nogen, men ikke noget som kræver yderligere opmærksomhed. Under behandlingen får du noget beroligende, så du sandsynligvis døser let, mens lægerne arbejder.

Det betyder også, at tiden som regel går hurtigt, selvom en behandling varer mellem 6-8 timer. Efter behandlingen kan du måske mærke noget ”stramhed” i dit donorområde i nakken. Men det går over i løbet af kort tid. Hvis har lidt ubehag efter en behandling, er en almindelig Panodil som regel nok til at fjerne ubehaget.

Hvad du selv kan gøre for at undgå hårtab

Dit hår er afhængig af, at du spiser sundt, får hvilet tilstrækkeligt og dyrker motion. Så der er rigtig meget du selv kan gøre for at styrke dit hår og modvirke hårtab (her snakker vi ikke om arveligt hårtab).  Noget af det, som vi anbefaler dig at holde meget igen med, er alkohol og tobak. For begge dele kan påvirke din hårpragt negativt.

Skær ned på alkohol og undgå hårtab

Et overdrevent alkoholforbrug er generelt skidt for kroppen. Med overdrevent alkoholforbrug følger desværre ofte dårlig ernæring, så du ikke får de stoffer, der er gode for dit hår.

Alkohol kan også hæmme din evne til at optage de nødvendige næringsstoffer, og du har brug for den rigtige sammensætning af vitaminer, mineraler, proteiner og kalorier for at have et sundt liv og et sundt hår. Alkohol dehydrerer også kroppen, og dine hårsække har brug for fugt for ikke at udtørre.Alkohol og hårtab

Alkolhol påvirker også dit blodsukker, og det mistænker man også for at spille ind i hårtab. Alkohol forstyrrer også din søvn og kan give stress, som forplanter sig til dit hår. Stress betinget hårtab hedder telogen effluvium.

Og selvom forskningen indikerer, at dit hår kommer tilbage, når din stress tærskel er sænket, så sker det ikke i alle tilfælde. Sidst, men ikke mindst, påvirker alkohol også niveauet af hormoner i kroppen, og det påvirker også dit hår.

Rygning skader dit hårs DNA og øger dit hårtab

Ryg skader både dit hårs vækst og påvirker hårets farve. For slet ikke at tale om din hud, der bliver rynket før tiden. I 2007 kom det første videnskabelige studie, der påviser en sammenhæng mellem rygning og hårtab.

De taiwanesiske forskere Lin-Hui Su og Tony Hsiu-Hsi Chen fra the Far Eastern Memorial Hospital og National Taiwan University tjekkede sammenhængen mellem rygning og hårtab. Konklusionen var , at tidligere og nuværende rygere havde næsten dobbelt så stor risiko som ikke-rygere for at miste håret.

Rygning og hårtabStofferne i tobakken skader både hårrødder og hårcellernes DNA,  så du både mister hårets farve og håret. Røgen får dine blodkar til at trække sig sammen, så dine hårrødder får for lidt ilt..

Det forstyrrer alt sammen hårets naturlige vækstfaser og leder til hårtab. Rygning påvirker også dit immunsystem, så du har lettere ved at få sygdomme, som skader dit hår.

Hvis du vælger at få en hårtransplantation, vil klinikken højst sandsynligt bede dig om at stoppe med at ryge inden din hårtransplantation og fastholde rygestoppet i ugerne efter transplantationen for at give dit nye hår så gode vækstbetingelser som muligt.

At rygning også skader din hud er efterhånden ret veldokumenteret. Rynker kan moderne skønhedskirurgi rette op på, men hvis du skal have håret tilbage på hovedet, er en hårtransplantation stadig det sikreste bud på et godt resultat.

Verdens første hårtransplantation blev udført i Istanbul

I disse år stiger antallet af hårtransplantationer eksplosivt. De seneste ti år er det blevet helt OK for mænd at være forfængelige, og håret spiller en stor rolle for den enkelte mands identitet. Sydlandske mænd har længe været optaget af deres hårpragt, og nu er tendensen for alvor ved at slå igennem i Skandinavien.

I mange år har danske og skandinaviske mænds svar på vigende hårgrænser og begyndende måne været at klippe sig meget korthåret, hvorimod sydlandske mænd har fået håret tilbage på de bare områder. Det hele startede i Istanbul for 120 år siden.

Verdens første hårtransplantation

Verdens første hårtransplantation foregik lige præcis i det osmanniske rige, som Tyrkiet hed indtil 1922. Hudlægen Monahem Hodara gennemførte i 1897 verdens første hårtransplantation, hvor han tog sunde hår fra hovedet på en patient, der havde mistet hår på grund af en svampeinfektion, lavede små snit i hovedbunden på det bare stykke og satte de sunde hår fast.

Verdens første hårtransplantationEfter fire uger kunne Hodara konstatere, at en stor del af de sunde hår havde overlevet flytningen til patienten skaldede områder på hovedet. Resultaterne skabt stor medieopmærksomhed, men mange hudlæger troede ikke på Hodaras resultater. I 1930’erne havde japanske hudlæger succes med at genoprette øjebryn og vipper.

Donerhår

Men deres resultater kom aldrig langt ud på grund af 2.Verdenskrig.  I stedet skulle vi frem til 1950’erne, hvor den amerikanske læge Norman Orentreich fandt ud af, at donorhår kunne vokse lige så godt på skaldede områder, som det kunne fra donorstedet. Denne teori blev udbygget med ”sikre donor zoner”. Det betyder, at transplanteret hår vil vokse lige så længe på sit nyt sted, som det ville gøre i donorområdet.

Derfor tager vi i dag hår fra områder på hovedet, som er mindre påvirkede af det mandlige kønshormon.  Det er kønshormonet, der får håret til at tynde ud. Hormonet DHT binder sig til hårsækkene og får dem til at skrumpe, til de til sidst er helt lukkede.

Hårtransplantation stolI dag er der to metoder, som dominerer markedet for hårtransplantationer. FUT- og FUE-metoden. FUT (Follicular Unit Transplant) metoden var indtil 2017 den mest anvendte metode i verden. Metoden går firkantet sagt ud på, at operatøren tager ”strips” af hårsække og transplanterer dem til de skaldede områder på patienten. Hvorimod FUE (Follicular Unit Extraction) går ud på, at operatøren tager enkelte hårsække ad gangen.

Det siger sig selv, at FUT er en hurtigere metode end FUE. Men FUE har vist sig mere skånsom og har i mange tilfælde også givet bedre resultater en FUT-metoden. FUT -metoden kan også give aflange ar, hvorimod FUE-metoden efter så små ar, at de næsten er usynlige.

Hvornår du kan se resultaterne af hårtransplantation

Du skal have lidt tålmodighed, før du ser de endelige resultater af en hårtransplantation. Det er der flere grunde til. Først og fremmest vokser hår i forskellige hastigheder, alt efter hvor gammel du er. Unge mænds vokser hurtigere end modne mænd, og der er forskel fra person til person. Derudover kan en del patienter opleve en såkaldt ”chok reaktion”, hvor de nye hårsække afstøder hårstråene, så de falder af. Det er helt normalt, og håret vil vokse ud igen. Men det siger sig selv, at det nye når så vil være kortere end dit eksisterende hår.

Derfor er det en god idé at holde sig en korthårsfrisure. Du vil som udgangspunkt virkelig kunne se dit nye hår spire frem efter 12 uger. Men det endelige resultat ser du først efter et års tid. Det handler hårets voksehastighed, og det handler også om, hvorvidt håret er i vækst eller dvalefasen.

Før og efter en hårtransplantation i tyrkiet

Den første tid efter en hårtransplantation

Den første tid efter en hårtransplantation er vigtig, og du skal følge lægens råd. Du må ikke kradse dig i dit modtageområde og slet ikke røre ved det de første tre dage. De nytransplanterede hår skal have tid til at sætte sig fast. Som en tommelfingerregel går der tre uger, før det sidder ordentligt fast. Men giv den en ekstra uge for at være på den helt sikre side. Lægen vil fortælle dig, at

 • Du kan opleve lidt kløe i modtageområdet. Det får du noget medicin for, så du ikke klør dig f.eks. om natten, hvor det er svært at styre.
 • Du vil måske hæve lidt op. Det er helt normalt og forsvinder i løbet af få dage. Det får du også medicin for.
 • Du må ikke gå med hat eller lignende for at give håret ro og for ikke at irritere donorområdet.
 • Du må ikke anstrenge dig den første måned, så læg træningen på hylden og nøjes med at se fodbold i fjernsynet.
 • Du skal ikke sidde i direkte sollys i mere end ti minutter ad gangen.
 • Du skal undgå også alt for meget regn på hovedet (der kan være en smule syre i det)
 • Du skal lade være med at strandbade, gå i svømmehal eller lignende.
 • Du kan med fordel tage nogle produkter for at styrke det nye (og det bestående hår)

Men alt det vil lægen fortælle dig mere om, hvis du har valgt en ordentlig klinik at blive behandlet på.

Forholdsreglerne lyder helt overordnet af meget, men det er det egentlig ikke. Tiden går hurtigt og det er ikke svært at følge reglerne (bare slap af) Du kan sagtens gå på arbejde, men husk at du ikke kan gå med noget ´på hovedet eller anstrenge dig (hvis du f.eks. er håndværker)

Produkter der styrker dit hår mod hårtab

Lad os slå det fast med det samme. Aktuelt findes der ikke nogen mirakelkur, som bevarer dit hår, eller får nyt når til at gro frem. Ellers havde du med statsgaranti hørt om det. Når det er sagt, så er der en række produkter, der har vist sig at være gavnlige for dit hårs sundhedstilstand, og nogle af dem har også videnskabens ord for at virke. Lad os kigge på dem.

Minoxidil (regaine)

Minoxidil mod hårtabMinoxidil er det aktive stof i produktet Regaine, som du sikkert har hørt om, hvis du slås med en vigende hårgrænse. Produktet blev – som så mange andre nyskabelser – til ved lidt af et tilfælde.

Forskerne testede et middel mod forhøjet blodtryk og fandt ud af, at en del af forsøgspersonerne oplevede øget hårvækst. Imidlertid virker Minoxidil ikke på alle. En tommelfingerregel siger, at midlet stopper hårtab hos 30% af brugerne, giver øget hårvækst til andre 30% og er virkningsløst blandt de sidste 20%. Hvorfor midlet virker er stadig lidt af en gåde.

Du skal bruge det aktivt gennem hele livet for at få resultater, og de (resultaterne altså) kommer først efter 4 måneders brug. Bivirkningerne er få.

Biotin

Priorin mod hårtabBiotin er et vandopløseligt B-vitamin og meget populært og som middel til at styrke håret. Biotin findes i en lang række fødevarer og hjælper din krop med at omsætte næringsstoffer til energi.

Biotin er altså meget vigtigt for dig og dit velbefindende. Får du ikke biotin nok, kan du opleve hårtab og udslæt. Biotin forbedrer din krops keratin, og keratin er det basale protein i dit hår, dine negle og din hud. Der er til dato kun få studier i, hvorvidt et øget biotin indtag styrker dit hår.

Men et amerikansk studie fra 2015 med 60 tyndhårede kvinder (30 fik biotin og 30 fik placebo) viste, at biotinmodtagerne fik en tydelig hårvækst efter 90 dages brug i forhold til dem, der kun fik placebo. Biotin fås i kapsler.

Husk at følge doseringsanvisningerne og tag biotinen sammen med et måltid. Fødevarer der indeholder biotin er f.eks.: Indmad, Æggeblommer, Nødder, Sojabønner, Fuldkornsprodukter, Bananer, Blomkål, Muslinger

Vitaminer og mineraler

Det er videnskabeligt påvist, at de såkaldte mikronæringsstoffer, vitaminer og mineraler, spiller en væsentlig – men ikke helt klarlagt – rolle i hårsækkenes udvikling. Forskerne er enige om, at hårtab formindskes, hvis du tager vitaminer og mineraler. Det gælder naturligvis også for de produkter, som hårkure og shampooer, der indeholder disse næringsstoffer.

Når kroppen mangler disse vitaminer og mineraler kan det resultere i hårtab, omvendt kan du behandle hårtab, der skyldes denne mangel, ved at indtale mikronæringsstofferne. Vitamin D har vist sig virkningsfuldt overfor almindeligt mandligt hårtab i flere studier. Til gengæld viser forskningen også, at et for HØJT niveau af vitamin A også kan føre til hårtab.

Som allerede nævnt Biotin også lovende som middel, men her mangler vi stadig tilstrækkelig forskning. Det samme gælder for vitamin E, zink, Riboflavin, folinsyre samt vitamin B12. Det betyder IKKE nødvendigvis, at disse stoffer ikke hjælper på hårproblemer.

Men at forskningen på området er utilstrækkelig. For pletskaldethed (alopecia areata) har forskningen påvist en mulig sammenhæng mellem vitamin D mangel og sygdommen. Så hvis du lider af alopecia areata, skal du undersøge om du er i underskud med D vitamin. Læs om flere produkter mod hårtab her.

Kollagen

Kollagen er blevet et meget populært kosttilskud. Kollagen er den gruppe proteiner, som kroppen har flest af. 30% af alle proteiner i kroppen er kollagen. Proteiner er kroppens byggesten og ansvarlige for opbygningen af cellerne. Kollagenet har ansvaret for hud, knogler, bindevæv og hår og indgår også i flere andre vigtige komponenter i kroppen som hjerte og muskler. Kollagenet holder de enkelte dele smidige og stærke. Mange tager netop kollagen for at holde huden ung, og en lang række studier indikerer, at du faktisk kan forsinke hudens ældning ved at tage et tilskud med kollagen.

Kollagenet styrker som sagt også dit hår, men forskningen er stadig usikker på, om proteinet ligefrem kan bremse hårtab. Forskere ved Padovas universitet i Italien undersøgte i 2015 kollagenets påvirkning på hårene på forsøgsmus, og resultaterne indikerede, at kollagen har en terapeutisk effekt på hårtab.

Din krop begynder at miste kollagen allerede fra 25-års alderen, så er du kommet op i 20’erne og har problemer med håret (og huden), kan det være en god idé at prøve at tage kollagen.

Hvornår må man gå på arbejde eller dyrke sport efter en hårtransplantation?

Hvornår må man gå på arbejde eller dyrke sport efter en hårtransplantation?Det kommer meget an på, hvad du laver. Hvis du har et anstrengende fysisk arbejde, skal du tage ferie i forbindelse med din hårtransplantation. Du må ikke anstrenge dig fysisk i mindst tre uger efter din behandling.

Hvis du arbejder på kontor, kan du vende tilbage efter et par dage. Ca. halvdelen af vores kunder oplever lidt eller nogen hævelse i forbindelse med behandlingen, så de vender først tilbage til arbejdet, når hævelsen har lagt sig efter et par dage.

Du skal holde pause fra din idræt i mindst tre og gerne fire uger. Men så er du også klar til at komme tilbage på løbestien, i fitnesscentret eller på fodboldbanen. Vi har skrevet et blogindlæg om træning og hår, som du kan læse her.

Alkohol kan fremskynde hårtab

Bliver du skaldet af at drikke alkohol? Svaret er (nok) nej. Men et stort alkoholforbrug kan alligevel skade dit hår (og selvfølgelig resten af kroppen)

Langt den mest udbredte årsag til mandligt hårtab er den arvelige tilstand Androgen Alopeci. Men det er ikke hele billedet. For at forklare hårtab blandt mænd og kvinder kigger forskerne naturligt nok også på den indvirkning, som vores adfærd kan have på hårpragten.

For oplever du pludseligt hårtab, kan det sagtens skyldes andre grunde end din genetiske sammensætning. Rygning og stress er ret veldokumenterede årsager til hårtab. Men med alkohol er forbindelsen ikke lige så klar.  Dog har forskere fra Nanfang Hospital of Southern Medical University i Kina fundet en sammenhæng mellem kvindeligt hårtab og alkohol i et studie i 2020, hvor 1825 kinesiske kvinder deltog.

Studiet pegede dog kun på sammenhængen og sagde ikke noget om, hvorfor alkohol sandsynligvis har en effekt på vores hårsække. Så lad os lige kigge lidt på noget af det, som alkohol indirekte gør ved håret.

Alkohol kan fremskynde hårtabSådan skader alkohol håret

Dehydrering

Alkohol dehydrerer din krop og er årsagen til ”tømmermændene” dagen derpå. Din krop kræver en ordentlig væskebalance, og det forstyrrer umådeholdent alkoholforbrug. Dine hårsække kræver – ligesom din hud – fugt for at fungere bedst muligt. For lidt væske udtørrer hårsækkene og får dem til at skrumpe og til sidst dø

Forrykker syrebalancen

Alkohol skubber til syrebalancen i din krop. For at genetablere balancen vil kroppen bruge proteinet keratin, som er det protein, der styrker og opbygger dine hårsække. Hvis kroppen opbruger keratinen for at beskytte syrebalancen, mangler proteinet, når håret skal være stærkt. I det lange løb kan det føre til hårtab.

Vitamin og mineralmangel

Mennesker, der drikker for meget, får erfaringsmæssigt ikke den vitamin- og mineralrige kost, som kroppen – og håret – kræver for at fungere bedst muligt. Et velkendt finsk studie i sammenhængen mellem kost og alkohol fra 2012 viser, at storforbrugere af alkohol spiser langt mere usundt end mennesker, der ikke drikker eller kun drikker sjældent.

Mennesker med et stort alkoholforbrug kommer ifølge studiet i underskud med vigtige næringsstoffer som jern, calcium og få fibre. En dårlig kost kan blandt andet føre til hjerteproblemer, diabetes og skabe betændelsestilstande, som også kan påvirke dine hårsække.

Produkter med de nødvendige næringsstoffer

Du kan tage forskellige produkter for at få de nødvendige næringsstoffer til dit hår. Men det er meget vigtigt at du får en god, sund varieret kost, der er rig på de nødvendige næringsstoffer. Zink får du f.eks gennem kylling, lam og oksekød. Og f.eks. også gennem havregryn, asparges, spinat, svampe og cashewnødder.

Et stort alkoholforbrug nedsætter niveauet af zink i din krop. Kroppen bruger zink til at udvikle det vigtige hårprotein keratin. For meget alkohol øger samtidig niveauet af østrogen i kroppen. Østrogen kan lede til hårtab. Alkohol kan også nedsætte mængden af vitamin B og C, som begge spiller en vigtig rolle for et sundt hår.

Betændelser skrumper hårsækkene

Hertil kommer at alkohol giver dig søvnbesvær, som leder over i stress. Og stress er den næststørste årsag til hårtab. Alkohol indeholder også toxiner, som er skadelige for kroppen. Og sidst, men bestemt ikke mindst, kan alkohol fremme betændelsestilstande i kroppen, som kan skrumpe hårsækkene og føre til tyndt hår og hårtab.

Hvad kan du så gøre ved det? Ja, det oplagte svar er ikke at drikke (for meget). Sammenhængen mellem hårtab og alkohol er måske ikke direkte, men de indirekte bivirkninger ved alkohol kan skade dit hår og dermed risikerer du at blive tyndhåret, hvis du drikker for meget.

På positivsiden kan vi så nævne, at det er svært at finde en sammenhæng mellem et lille alkoholforbrug og øget hårtab. Så du kan altså godt tage dig et glas vin eller en fredagsøl uden at risikere at stå med håret i postkassen.

Hvad koster en hårtransplantation?

Normalt vil du nok tænke, at en høj pris er lig med en høj kvalitet. Men her skal du være forsigtig, når det gælder hårtransplantationer. Alt efter hvor du søger kan du finde priser fra 6500 kr. og op til 100.000 kr. I Danmark og i Vesteuropa er priserne generelt meget høje, men uden at kvaliteten nødvendigvis svarer til prisen.

Hvad koster en hårtransplantation?I Danmark og mange andre steder beregner man priserne udfra hvor mange grafts, som lægerne skal flytte under en behandling.

Finder du priser i Danmark, hvor du kan få en graft for 10 kr. er det billigt. Priserne ligger nok tættere på 20 kr. per graft., og så kan du selv lave regnestykket, hvis du skal have flyttet 3000 grafts.

Hårtransplantation i Danmark

Kvaliteten på de danske klinikker er bestemt ikke dårlig. Ofte bliver du som allerede nævnt behandlet af erfarne sydeuropæiske læger i Danmark. Men Danmark taber stort, når vi sammenligner priserne med niveauet i f.eks. Tyrkiet.

Vores råd til dig er at vælge en klinik, som har et godt ry og som før har behandlet danske og skandinaviske kunder (så du kan komme i kontakt med nogle af de tidligere kunder). Du kan få en fremragende kvalitet i Tyrkiet til en pris, der ligger langt under halvdelen af, hvad du giver i Danmark. Men gå som en tommelfingerregel ikke efter de allerlaveste priser.

Hårtransplantation i Danmark eller Tyrkiet?

Tyrkiet vinder klart over Danmark, når vi sammenligner pris og kvalitet. Priserne er meget lavere og kvaliteten er den samme eller endda højere i Tyrkiet. Det kræver dog, at du udvælger dig en klinik, som er kendt for sin kvalitet, og som har gode skandinaviske kundehistorier. Det vil være et ekstra plus, hvis du kan komme i kontakt med nogle af klinikkens danske kunder.

Lige om hjørnet eller længere væk?

Det er selvfølgelig nemmest at tage til en dansk klinik. Til gengæld er prisen på behandlingen herhjemme op til 3 gange så høj som i f.eks. Tyrkiet.

Det koster selvfølgelig penge at flyve til Tyrkiet, men det kan gøres for ca. 1.500 kr. tur/retur. Til gengæld føler du dig sikkert mere tryg ved at blive indenfor Danmarks grænser.  Hvis du vil prøve kræfter med en udenlandsk klinik, er der en god idé at vælge en klinik, der kan levere en pakkeløsning, så du har fuldt overblik over dine omkostninger.

Istanbul er et globalt centrum

De danske klinikker laver vel nogle få hundrede hårtransplantationer om året. I Tyrkiet er det samlede antal over 60.000, og særligt Istanbul har udviklet sig til et globalt centrum for skønhedsbevarende indgreb. Og apropos indgreb, så er en hårtransplantation faktisk det, vi kalder et ”minimalt invasivt indgreb”.

På almindeligt dansk betyder det, at indgrebet foregår i overfladen af din hud, og at du heler meget hurtigt. Samtidig har selve behandlingsteknologien også udviklet sig meget. Den nye FUE- metode er yderligere skånsom for dig og dit hoved.

Hvor længe holder en hårtransplanntation?

Taber du det transplanterede hår igen? Nej, det gør du ikke. Donorhåret kommer fra de såkaldte ”sikre donorzoner”. Forskere har fundet ud af, at håret i nakke og siderne ikke er så påvirket af håret værste fjende, hormonet DHT, som håret på toppen hovedet.

Derfor bliver donorhåret der, hvor det bliver sat og vokser livet igennem. Ligesom håret fortsat vil gøre i nakken og siderne. Du skal være opmærksom på, at hvis du er ung og tyndhåret, så har du risiko for at tabe mere af dit eksisterende hår. Derfor kan du senere i livet få brug for en yderligere behandling.

Dit transplanterede hår bliver, hvor det er. Mens dit eksisterende hår måske trænger til en udskiftning nogle år efter din første behandling.

Skifter mit hår farve ved en hårtransplantation?

Mange tror stadig, at håret skifter farve af at blive flyttet, når de får en hårtransplantation. Men det er ikke rigtigt. Håret farve er nøjagtig den samme, som den det havde i nakken før transplantationen. Med FUE-teknikken kan du i øvrigt hurtigt farve dit hår efter en behandling, og ny forskning viser, at du måske kan bevare din naturlige hårfarve længere – bare ved at slappe af.

Tænker du på at få dig en hårtransplantation, har du med statsgaranti mange spørgsmål. Du vil kende til prisen, kvaliteten, efterbehandlingen og måske vil du som mange andre gerne vide, om der sker fysiske forandringer med håret, når vi flytter det fra dine ”safe zones” i nakken og frem til modtageområdet på toppen af dit hoved og i hårlinjen.

Mange tror f.eks. stadig, at der kan ske noget med farven. At håret mister sin pigmentering og bliver gråt af at blive flyttet. Men det er ikke rigtigt. Hvis du vælger en velrenommeret klinik med dygtige læger der kan deres kram, vil de transplanterede hårsække overleve og producere sundt, levedygtigt hår i samme farve som dit eksisterende (nakke)hår resten af dit liv

En hårtransplantation giver et naturligt resultat

Du vil selvfølgelig have et naturligt resultat af din hårtransplantation. En hårlinje, der ser autentisk ud og hår, der matcher dit eksisterende. Hvis du endnu ikke oplever grå stænk, når du kigger dig i spejlet, behøver du ikke tænke mere over det. Så vil dine transplanterede hår 100% matche dit eksisterende.

Hvis du oplever grå hår i nakken, så kan nogle af de transplanterede hår også være grå. Men så skal du huske på, at vi i Billig Hårtransplantation anvender FUE-teknikken til at transplantere dine hår. Her udtager vi hårsækkene individuelt, så det bliver meget lettere at udtage hår, der matcher din eksisterende hårfarve.

Det kan være væsentligt sværere at sikre med den traditionelle FUT-teknik, hvor lægen fjerner hele ”strips” af dit hår på en gang, hvor hårsækkene sidder sammen. Vores kunder oplever ingen problemer hårfarven.

Hårfarvning efter en transplantation

Og apropos farve, så spørger nogle af vores kunder også, hvornår det er sikkert at farve deres nytransplanterede hår. Svaret er, at også her går det hurtigere, når du har fået din hårtransplantation med FUE-metoden. Så vil du sandsynligvis kunne begynde at farve det allerede efter 3-4 uger.

Med den gamle FUT-metode skal du mindst vente 6 uger, før du kan begynde på farvning. HUSK at meget hårfarve indeholder nogle ganske kraftige kemikalier, så du skal ikke starte med hårfarvning tidligere for at være sikker på, at dit nye hår ikke tager skade af kemikalierne.

Stress af og bevar hårfarven

Amerikanske forskere fra henholdvis Harvard og Columbia University har udgivet nogle meget interessante forskningsresultater i 2020. Harvard forskerne fastslog i deres studie, at stress rent faktisk kan få dit hår til gråne tidligere end nødvendigt. Det skyldes angiveligt, at din krop producerer og udløser en stor mængde af stresshormonet noradrenalin, når du er stresset.

Hormonet får melanocyt-cellerne til at gå til grunde. Og de er ansvarlige for at producere pigmentet, der giver dit hår farve. Så måske er det noget om snakken, når folk joker om, at præsidentembedet satte grå hår i hovedet på  Barack Obama.

Undersøgelsen af stress og gråt hår faldt nærmest sammen med, at forskerkolleger på Columbia University i New York kom med en anden opsigtsvækkende undersøgelse. I et lille studie ville de undersøge hårets aldring og dermed også farven.  Forskerne kunne se på hårstråene, at de havde forskellige farver op langs strået.  Gråt og forsøgspersonernes almindelige hårfarve.

Hårets voksehastighed

Ved at beregne hårets gennemsnitlige voksehastighed på lidt over en centimeter om måneden og sammenligne væksten med livsbegivenheder i forsøgspersonernes liv, afdækkede forskerne to ting:

 • At håret kan blive gråt af stressede perioder i forsøgspersonernes tilværelse (som en ægteskabelig krise)
 • Men også meget overraskende, at håret i visse tilfælde kunne genvinde sin farve, når forsøgspersonernes stress havde lagt sig (som eksempelvis på en ferie)

Den sidste opdagelse er den første af sin art. Forskerne anerkender dog, at langt flere studier og større stikprøver er nødvendige for at udtale sig sikkert om hårets evne til at genvinde farven.

Hvordan bliver hår gråt?

Måske kan forsøget også være det første lille skridt mod at stoppe eller måske helt vende udviklingen mod grå hår.

Hvordan hår bliver gråt:

 • Cellerne i hovedbunden udvikler sig til melaninproducerende celler.
 • Cellerne danner pigment (farve) Håret får derfor farver som blond, brun, sort eller rødt.
 • Cellerne begynder at dø, så de holder op med producere farve. Og håret bliver gråt.
Trustpilot
Jeg ønsker at høre mere

Kontakt os i dag og lad os tage en uforpligtende snak om din hårsituation. Vi fortæller om mulighederne, behandlingen og besvarer dine spørgsmål. I fællesskab finder vi ud af, hvad der er bedst for dig.

Vælg dit stadie og lad os tage en snak om dine muligheder

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
Online Konsultation - Billig Hårtransplantation
Online
Konsultation
Trustpilot Billig Hårtransplantation
Trustpilot
Ratings