Minoxidil er et af de aktive stoffer mod hårtab, som er ganske gennemtestet. Resultaterne er overvejende positive. Men som med alle andre kure mod hårtab skal du blive ved med at bruge stofferne for at bevare håret. Hvis du skal have et permanent resultat, skal du have en hårtransplantation.
Medicinalvirksomheden Upjohn (nu en del af Pfizer) testede tilbage i 1960’erne et middel mod forhøjet blodtryk. En bivirkning ved midlet var forøget hårvækst hos forsøgspersonerne. I starten slog Upjohn folkene det hen som en uskadelig bivirkning. Men da det slap ud, at 60% af patienterne, der tog Minoxidil mod forhøjet blodtryk i tilgift oplevede hårvækst, fik Upjohn mange henvendelser fra folk, der ønskede at være forsøgspersoner.
Desperate tyndhårede mænd håbede, at Minoxidil var det vidundermiddel, som mange sukker efter. Indtil da havde mænd forsøgt alt for at få håret til at gro. Lige fra at stå på hovedet for at stimulere blodtilførslen til at tage mandligt kønshormon (med fare for at miste potensen). Minoxidil er desværre ikke et vidundermiddel, men det har vist sig moderat virkningsfuldt i flere videnskabelige undersøgelser.
Hvorfor Minoxidil virker er ikke helt klarlagt. Forskerne mener, at midlet blandt andet forlænger hårets naturlige vækstfase og udvider vores hårsække.
Minoxidil er er et af de to evidensbaserede medikamenter som er godkendt af den amerikanske sundhedsstyrelse (FDA) som middel mod hårtab. For Mixodils vedkommende gælder godkendelsen arveligt mandligt hårtab (androgen alopeci) og kvindeligt hårtab. Men mennesker med andre typer hårtab bruger også Monixidil mod andre former for hårtab som f.eks:
Thailandske forskere udsendte et review i 2019 over forskellige studier af virkningen af Minoxidil. Både til arveligt mandligt hårtab, kvindeligt hårtab og andre ”off label” anvendelser af Minoxidil. Et review er en oversigt over forskellige forskeres anstrengelser for at bevise eller modbevise virkningen af Minoxidil.
Forskerne bekræftede, at Minoxidil kan have god effekt på arveligt mandligt hårtab og kvindeligt hårtab. Samtidig viste reviewet også, at Minoxil kan være virkningsfuldt på andre hårsygdomme. Har du en f.eks. en mild udgave af alopecia areata, kan Minoxidil hjælpe til at få noget hår tilbage. Men ved svære tilfælde synes Minoxidil ikke at hjælpe.
Minoxidil kan angiveligt også hjælpe på stressrelateret hårtab, tyndt skæg og tynde øjenbryn samt afkorte tiden, før håret vokser ud igen på mennesker i cancerbehandling. Men disse studier er så små, at der skal mere evidens på bordet, før forskerne kan udtale sig sikkert om Minoxidils kvaliteter her.
En tommelfingerregel blandt fagpersoner lyder, at Minoxidil – eller Regaine som Pfizers produkt hedder – stopper hårtab hos 30% af brugerne, giver ny hårvækst til andre 30% og er virkningsløst blandt de sidste 20%. Ny forskning peger dog på, at 50% af brugerne kan bremse hårtab med Minoxidil, hvis brugerne vel at mærke ikke stopper med at bruge midlet.
Regn med at du taber det (gen)vundne hår 3-4 måneder, hvis du stopper med Minoxidil behandlingen.
Samtidig tyder andre undersøgelser på, at Minoxidil er mest virkningsfuldt blandt mennesker under 40 år. Det betyder ikke, at stoffet i virkningsløst på mennesker over 40, men effekten lader til at gå ned, jo ældre du bliver. Forskerne har heller ikke medtaget mennesker over 65 i deres undersøgelser. Så herefter ved vi ikke ret meget om resultaterne af Minoxidil.
Minoxidil sælges i dag i både 5% og 2% opløsninger. 5% opløsningen giver væsentligt bedre resultater end 2% varianten. Et studie fra 2002 viser, at brugere af 5% opløsningen får resultater væsentligt hurtigere og får samtidig 45% mere hårvækst ud af deres anstrengelser. Studiet blev gennemført, efter at testpersonerne havde brugt Minoxidil i 48 uger. Resultaterne af Minoxidil behandling viser sig som udgangspunkt nemlig tidligst efter 4 måneder, og der kan gå op til et år, før du kan se resultater.
For nylig ramte en ny 10% Minoxidil løsning markedet. Denne nye opløsning er endnu ikke godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder til behandling af hårtab.
På internettet har flere brugere glædet sig til den nye og stærkere opløsnings markedsdebut. Særligt fordi tidligere studier har slået fast af 5% opløsningen var væsentlig bedre en 2% opløsningen til at give folk håret tilbage. Med det in mente regner brugerne med, at 10% opløsningen vil give endnu bedre hårresultater end 5% opløsningen.
Men det skal man ikke nødvendigvis tage for gode varer. Forskere ved Zagazig Universitetet i Ægypten gennemførte i 2019 et studie, hvor de sammenlignede effekten af 5% og 10% opløsningen af Minoxidil. Her var resultatet overraskende, at 5% opløsningen var moderat bedre til at skabe hårvækst hos patienterne end den nye 10% opløsning. Så den nye stærkere opløsning er ikke nødvendigvis svaret på folks hår-bønner.
Minoxidil har få bivirkninger. En sædvanlig bivirkning er rødme og hudirritation, der hvor midlet påføres hovedbunden. I visse tilfælde kan midlet forårsage større risiko for, at brugeren bliver solskoldet. Nogle brugere kan også blive allergiske overfor midlet, og så skal man naturligvis ikke bruge midlet. Det er vigtigt at søge læge, hvis du bruger Minoxidil og oplever
Kontakt os i dag og lad os tage en uforpligtende snak om din hårsituation. Vi fortæller om mulighederne, behandlingen og besvarer dine spørgsmål. I fællesskab finder vi ud af, hvad der er bedst for dig.