Når du oplever længerevarende perioder med stress, kan det gå ud over dit hår. I hvert fald i en periode. For håret kan vokse frem igen, når du har fået bugt med de pressede tider og bearbejdet din stress. Hvis håret ikke kommer tilbage, er den sikreste måde at få hårpragten tilbage en hårtransplantation
Vi oplever alle sammen pressede situationer i hverdagen. Hvornår det her pres bliver til stress er svært at være helt præcis om. Ligesom det er svært at kalde stress for en ”sygdom”. Stress er en tilstand der i korte perioder kan få dig til at træffe beslutninger og handle under pres. Men hvis din stress fortsætter i en længere periode, kan du opleve ubehagelige bivirkninger af tilstanden. Det er videnskabeligt veldokumenteret, at stress kan udløse bl.a. hårtab.
Har du lige været igennem en vanskelig skilsmisse, en hård periode på arbejdet eller lignende, kan du opleve, at dit hår tynder ud. Det skyldes måske stress. Tilstanden forårsager en større tilstedeværelse af hormoner i kroppen. Det er disse hormoner, som får dine hårsække til at gå i dvale og afstøde hårstråene. Der er som regel en ”reaktionstid” på tre måneder efter din stressfyldte periode, før håret begynder at falde af. Og yderligere tre måneder før håret eventuelt begynder at komme tilbage. For dine hårsække er ikke nødvendigvis døde. Men kun – som sagt – i dvale. Håret gennemgår naturligt følgende cyklus:
I denne fase vokser håret. Hår vokser alt fra 2-7 år, før hårsækken går i dvale, og håret falder af. Vi er forskelligt disponeret for hårvækst. For at få rigtig langt hår skal du være genetisk skabt til en lang anagen fase. Et hår vokser 1-1,5 cm i om måneden. Hårvæksten bliver lavere, jo ældre du bliver. 85-90% af dit hår er i vækstfasen på et hvilket som helt tidspunkt
Overgangsfasen signalerer afslutningen på vækstfasen og overgangen til hvilefasen. I overgangsfasen fornyer dine hårsække lidt firkantet sagt sig selv. Hårsækkene skubber håret opad, og væksten stopper. Ca. 3% af alt dit hår er i overgangsfasen på ethvert givet tidspunkt. Fasen er kort og varer op til to uger.
10-15% af dit hår er i dvalefasen på ethvert givet tidspunkt. I dvalefasen taber du lidt hår, og hårsækkene går i dvale fra 1-4 måneder. Herefter vokser nye hår frem. Er du stresset, kan flere hårsække end normalt gå i dvalefasen, og du vil opleve det som et hårtab. I de fleste tilfælde vil håret vende tilbage til sin normale cyklus, når dit stress niveau falder igen.
Hårtab på grund af stress kaldes telogen effluvium og er en kendt årsag til, at vi taber året. Du kan også opleve telogen effluvium, hvis din kost er mangelfuld eller på grund af ændringer i din hormonbalance.
Hvis håret ikke kommer tilbage af sig selv, er en hårtransplantation den sikreste måde at få håret tilbage på hovedet.
Stress kan imidlertid også udløse andre tilstande, som får dig til at miste håret.
Stress kan også udløse Trichotillomania, som er en tvangsmæssig lyst til selv at hive håret ud af hovedbunden eller andre steder på kroppen. I mange tilfælde er den ramte ikke opmærksom på sygdommen, men hiver så meget hår af kroppen, at det kan ses. Det er vigtigt at understrege, at stress IKKE forårsager sygdommen, men blot kan udløse den. Tricholtillomania kan forsvinde, når dit stressniveau falder. Andre behandlingsformer af sygdommen er samtaleterapi og medicin.
En anden sygdom, som stress kan udløse er, alopecia areata, som viser sig i hårtab i små og store pletter på hovedet. Pletterne er runde eller ovale. Alopecia areata er en såkaldt autoimmun sygdom, hvor dit eget immunsystem begynder at ”tage fejl” og angribe raske celler i din krop. Lægerne har fundet en sammenhæng mellem et højt stressniveau og sygdommen, som sandsynligvis (også) er arveligt betinget. Som andre autoimmune sygdomme kan alopecia areata ligge i dvale, og blive udløst af stress. Lægerne kan i visse tilfælde behandle de bare områder med binyrebarkhormon, men resultaterne er ikke entydige. Håret kan også vokse tilbage af sig selv og måske falde af igen.
Det er nærmest umuligt i vores travle hverdag at undgå at stresse sig selv. Men det er vigtigt, at vi stopper op engang imellem og tænker os om, så vores stress niveau ikke forbliver på et højt niveau i længere tid ad gangen.
Spørg dig selv:
Kan du svare ja på et eller flere af de spørgsmål, skal du tænke over, hvordan du kan sætte tempoet ned. Både fysisk og mentalt.
Her er nogle generelle tips til at undgå stress:
Kontakt os i dag og lad os tage en uforpligtende snak om din hårsituation. Vi fortæller om mulighederne, behandlingen og besvarer dine spørgsmål. I fællesskab finder vi ud af, hvad der er bedst for dig.